Elämää Mekongilla ja Etelämantereella

21 12 2008

Vautsi. Mekong-joen suistoalueelta Kaakkois-Aasiasta on löydetty kymmenen vuoden aikana 1068 uutta eläin- ja kasvilajia. World Wildlife Fund kutsuu paikkaa aarreaitaksi.

Aluetta tutkivat tiedemiehet kertovat uusia lajeja löytyvän keskimäärin kaksi viikossa. Useimmat on bongattu tutkimattomilta syrjäseuduilta mutta jotkut ovat löytyneet ihmisasutuksen keskeltä. Eräs tiedemies oli syömässä ulkoilmaravintolassa kun miljoonia vuosia sitten hävinneeksi luultu rotta vilisti vierestä. Kuvan vihreä käärme on niinikään ravintolassa bongattu, tällä kertaa Thaimaassa. (Alue on ilmeisesti luonnonystävien keidas, mutta vatsanpalvojien painajainen…)

rareanimal2

Kaunis, mutta vaarallinen. Desmoxytes purpurosea -tuhatjalkainen tuottaa syanidia.

snake

Trimeresurus gumprechti, Thaimaasta löydetty kääärme.

rareanimal4

Tämän rotan (Laonastes aenigmamus) luultiin kuolleen sukupuuttoon 11 miljoonaa vuotta sitten.

rareanimal7

Aeschynanthus mendumiae - kasvi löytyi Laosista.

Eläintieteilijät hehkuttavat, kuinka poikkeuksellista tällainen uusien lajien paljous on, kuinka he luulivat tällaisten löytöjen kuuluvan historiaan, Charles Darwinin aikoihin. WWF julkaisi aiheesta raportin, koska alueen biodiversitettiä uhkaavat monet asiat – voimakas teollistuminen, luonnonkatastrofit, ympäristönmuutos ja poliittiset epävakaudet. Burman sotilasjuntta ei välitä ympäristöstä, eihän se välitä ihmisoikeuksistakaan.  Myös paikallinen kulttuuri uhkaa harvinaisia lajeja: ihmiset syövät mielellään erikoisia eläimiä.

Toinen paikka jonka biodiversiteetti on päässyt tässä kuussa uutisiin on yllättäen Etelämanner. Sen edustalla sijaitsevilla Etelä-Orkneyn saarilla ja ympäröivillä vesialueilla on tavattu 1200 maa- ja merieläinlajia, linnut ja äyriäiset mukaan laskettuina. Eliökannan kartoitus on ensimmäinen lajissaaan, ja sen suorittivat British Antarctic Survey ja Hampurin yliopisto. Lajeja on vähemmän kuin Kanarialla tai Hawaijilla mutta enemmän kuin lajirikkaudestaan tunnetuilla Galapagos-saarilla. Toisaalta suuri osa Galapagoksen lajeista on endeemisiä, vain saarilla esiintyviä. Niiden tutkiminen inspiroi edellämainittua Charles Darwinia kehittämään teorian lajien synnystä, evoluutiosta. Orkneyn saarten lajeista viisi on ennestään tuntemattomia.

Lajien paljous yllätti tutkijat. Kuka olisi uskonut, että Eteläisellä jäämerellä vipeltää näin laaja elukkavalikoima?

crabeater_seals

Krillihylkeitä kylmissä vesissä.

Uutisissa myös meduusojen maailmanvalloitus ja muinaiset hobitit. Maailmassa monta on ihmeellistä asiaa.

Mainokset

Toiminnot

Tietoja

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s
%d bloggers like this: