Pullovedestä, hanavedestä ja turhakkeista

2 12 2008

SodaStream-laitteita markkinoiva Etacap Oy ja Luonto-Liitto ovat julkaisseet pullovettä kritisoivan videon. Käykää katsomassa, jokaista katselukertaa kohden lahjoitetaan 11 senttiä Itämeren suojelemiseen. Muuten hyvä video, mutta kertojanääni äityi välillä mesoamaan. Jäin myös kaipaamaan selkeitä lukuja ja lähteitä, mutta niitä löytyikin parilla klikkauksella faktaosiosta. Soda Stream-laitteet valmistavat soodavettä hanavedestä.

Videossa ei puhuttu siitä, mistä pulloveden testeissä voittava hanavesi on peräisin. Onhan selvää, että hanaveden laadussa on suuria eroja maiden ja kaupunkien välillä. Joissain paikoissa hanavettä ei yksinkertaisesti voi juoda.

Hanaveden korvaaminen pullovedellä on hölmöläisten hommaa, miettinee suurin osa suomalaisista. Työskentelin vähän aikaa sitten sijaisena yrityksessä joka käytti lähdevesiautomaatteja toimistotiloissa. Eräänä päivänä työntekijät valittivat, että automaatin vesi maistuu TAAS homeiselta. Huoltomies tuli ja vaihtoi pullon. Itse en enää koskenut pulloveteen.

Puhdas hanavesi ei ole Suomessakaan mikään itsestäänselvyys. Lyhytmuistiset voivat lukea Aamulehden uutisen vuoden takaa: Nokialla ripulia, oksentelua ja vedenkeittoa. Kuvassa pullovesistä tyhjennetty marketin hylly. Juomavesionnettomuudet ovat harvinaisia, mutta sitäkin kurjempia.

Vaikka jatkuva pulloveden ostelu on turhaa, niin tarvitseehan ihminen jonkun vesipullon nestetankkausta varten. Sellaisen jota voi päivittäin täyttää hanavedellä. Olen käyttänyt pari kuukautta samaa vesipulloa. Näin pullon Hakaniemen S-Marketin hyllyssä ja rakastuin siihen ensisilmäyksellä. Kuinka joku onkin keksinyt noin kätevänmuotoisen pullon? ihmettelin. Myöhemmin kävi ilmi, että Stefan Lindfors.

Plup-vesipullo on joutunut valtavan parjauksen kohteeksi. Luonto-lehti nimesi pantittomat vesipullot vuoden turhakkeiksi, ja Plup kuuluu näihin. Jokaisen pullon hinnasta menee 10 senttiä Itämeren hyväksi, mikä ei paljoa auta kun niiden HDPE-muovi ei kelpaa kierrätykseen. Tämä ei kuitenkaan ollut tekijöiden tarkoitus. Kun Palpan eli Suomen palautuspakkaus Oy:n johtajalta kysyttiin, miksi kyseistä muovia ei hyväksytä kierrätykseen, hän sanoi että sitten joku vaatisi myös ketsuppipullojen kierrätystä. Mikä sai uteliaat kysymään: miksi ketsuppipulloa ei voisi kierrättää?

Plup on muihin pullovesiin verrattuna kallis. Jouduin erikseen miettimään, voinko satsata siihen 2,39 euroa. Olen ollut tyytyväinen päätökseeni, sillä kierrätykseen kelpaamaton muovi on paljon vahvempaa kuin halpisvesipullojen (oletettavasti kierrätettävä) muovi. Plupin rinkelinsilmään menee peukalo ja sitä on helppo kuljettaa kädessä juoksulenkillä. Ja mikä parasta, litteähkön pullon voi kätkeä käsilaukkuun johon ei tavallinen pullo mahdu.

turhake-015

Pluppiin on helppo tarttua, koska siinä on reiän lisäksi pyöreä painauma:

turhake-008

Muotonsa vuoksi Plup pysyy tukevasti pöydällä eikä kaatuile kuten tavalliset pullot.

turhake-001

Kaikkiin pulloihin voi kiinnittää narun, mutta ei näin kätevästi:

turhake-010

Olen kyllästynyt siihen, että minua pilkataan vesipulloni vuoksi. Janon yllättäessä otan plupin hyvin vaivihkaa esiin, mutta silti aina välillä joku huomaa sen ja nostaa metelin: ”Ai tää on nyt näitä, no näytäppäs nyt, hah haa, onpa idioottimainen pullo”. Yritän selittää, että ”tää on tosi kätevä”, mutta kukaan ei kuuntele. Suksikaa kuuseen, dissaajat. Omien käyttökokemusteni perusteella voin julistaa Plupin vuoden käytännöllisimmäksi vesipulloksi.

Turhakkeiksi kelpaavat minun kirjoissani esineet, joita tarvitsen mutta jotka kestävät alle kuukauden, korkeintaan kaksi. Näihin kuuluvat

-Sukkahousut. Kirjoitin näistä jo pitkän tekstin, joka löytyy täältä.

-Nappikuulokkeet. Tarvitsen näitä kotona, lenkillä ja kaupungilla. Ostan halpoja, ja ne menevät aina heti rikki. En uskalla ostaa kalliimpia koska a) ei ole rahaa ja b) sitten vasta ärsyttäisikin jos ne hajoavat. Olisin kiitollinen jos joku voisi opastaa minut kohtuuhintaisten ja kestävien äärelle.

turhake-006

Nappikuulokkeita pöydällä. Tai sitten Lentävä Spagettihirviö (sangen käyttökelpoinen jumaluus) ilmestyy kansalle.

Todettakoon, että tapani käyttää yhtä ja samaa pluppia jatkuvasti ei tuo rahaa valmistajien tai jälleenmyyjien taskuun. Tämä ei tainnut olla tekijöiden tarkoitus? Vältyin kaikelta Plup-mainonnalta koska minulla ei tällä hetkellä ole televisiota. En tiedä, miten olisin suhtautunut tuotteeseen jos olisin kuullut siitä hyvää tai pahaa ennen kuin törmäsin siihen kaupassa.

Se joka osaa ennustaa mikä taho korottaa vesisodan panoksia tarjoamalla 12 senttiä Itämeren hyväksi saa palkinnoksi Kasparduksen papukaijamerkin.  Tai muun eläinmerkin, ehdotuksia otetaan vastaan.

Lisää linkkejä:

STT tiedote: Pullovesi on turhaa -kampanja käynnistyi.

Tapaus Plup -Steffe sittenkin oikeassa (Markkinointi & mainonta)

Mainokset

Toiminnot

Tietoja

2 responses

19 12 2008
moreofmore

Saat synneistäsi anteeksi. =)

Kerro kuitenkin, mitä mieltä olet ”pullon” laadusta? Itse olin suunnattoman pettynyt järkyttäviin saumoihin, koska Plupin muoto suorastaan vaatii avaamaan kaikki haptiset nystyrät.

Tuosta yhdestätoista sentistä ei voi olla montaa mieltää, onhan se enemmän kuin Plupin kymmenen. Veikkaan kuitenkin, ettei se ”limutehdaskaan” ole kierrätyskelpoinen, mutta Plup oli helppo altavastustaja tuossa vastakkainasettelussa.

30 12 2008
kaspardus

Joo, sanoisin myös että saumat ovat pullon akilleenkantapää. Mutta muuten materiaali on vaikuttaa kestävämmältä kuin muiden (ilmeisesti kierrätettävien) pullojen hapero muovi.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s
%d bloggers like this: