Sukkahousut ovat syntiä

26 10 2008

Elämme aikaa, jolloin ihmisen teknisellä luovuudella ei tunnu olevan rajoja. On avaruusluotaimet, nanorobotit, www, MRI, GPS, LHC, ties mitä. Mutta sukkahousujen kohdalla tekniikka pettää. Kauniit ohuet sukkahousut menevät rikki hujauksessa. Ensimmäisellä, toisella, viimeistään kolmannella kerralla. Tämä on kai tarkoituskin. Spend, baby, spend! Joskus ne penteleet saavat silmäpaon jo jalkaanlaittovaiheessa. Useampien denierien arkisukkahousut kestävät pidempään, mutta melko pian nekin pettävät käyttäjänsä. Ja taas pitää ostaa uusia. Mitä haaskausta.

Periaatteessa sukkahousut voisi parsia, ja olen tätä luppoaikoinani joskus harrastanutkin. Isoäitini järjesti sukkahousunparsijaisia jouduttuaan taloudellisiin vaikeuksiin 1950-luvulla. Minä en ole hyvä ompelija, enkä tarpeeksi viitseliäs parsimaan loputtomia silmäpakoja. Vietän iltani mieluummin katsellen videoita, kirjoittaen blogia.

Sukkahousupula ajoi minut shoppailemaan Kampin keskukseen, joka on kätevästi metroreitin varrella. Tavallisia sukkiksia oli vaikea löytää; vaatekaupoissa oli vain hienoja ja kalliita merkkejä, jos niitäkään.  Harhailin ympäri kauppakeskusta, sen kalseita lattioita ja liukuportaita, kuunnellen mp3:llani tarinoita lohista, ampiaisista ja jumalattomasta luonnosta. Lopulta löysin Vero Modan myyjän avustamana sukkahoususeinustan. Ostin kahdet perusmustat.

Vasta töihin lähtiessä avasin paketin ja aloin vetää sukkiksia jalkaan. Mutta voi persaus, ne olivatkin trikoot! Täysin samannäköisessä pakkauksessa kuin sukkahousut. Kiireessä laitoin jalkaani trikoot ja nilkkasukat. Näytin tältä:

Työpaikalla joku sanoi: kieltämättä aika erikoinen valinta. Olen sijainen, joten who cares.

Ihmettelen nykymuotia, joka asettaa trikoot sukkahousujen rinnalle. Onhan trikoissakin puolensa, mutta ne ovat kuitenkin alempaa kastia kuin sukkahousut. Ainakin ohuet trikoot. Puuvillaiset ovat itse asiassa hyvin kestäviä, mutta sopivat aika harvan hameen kanssa. Tilitin sukkahousuongelmiani (on mulla jutut) trikoita käyttävälle kaverille Helsinki Biennalen avajaisissa. Hän lausui suuren totuuden: sukkiksista voi leikata trikoot, mutta trikoista ei mitenkään saa sukkiksia. Paitsi fuskaamalla, kuten myöhemmin huomasin, eli venyttämällä trikoon lahjetta sukkien yli.

Näyttää paremmalta kuin edellinen kuva, vai? Olokin oli lämpimämpi.

Sukkahousut voi tietysti vaihtaa kunnon housuihin: farkkuihin, khakeihin sun muihin. Suomalaiset miehet käyttävät melkein aina housuja. Eivätkö he ikinä pitkästy? Toinen vaihtoehto olisi muuttaa lämpimään maahan jossa voi aina olla paljain säärin. Mutta sitten pitäisi löytää töitä, opetella kieltä, totuttautua kulttuuriin. Vaivalloista triviaaleihin sukkahousupulmiin verrattuna.

Kannattaa muistaa, että nailonsukkahousut – kuten monet muutkin nykyvaatteet – ovat syntiä (3. Moos. 19:19).

Ja rikoo on riskillä ruma (Mikko Alatalo).

Linkki 1: Johanna Sumuvuori pohtii sukkahousuja Vihreän langan Vuosi ilman muotia -blogissa. ”Koska en enää omista yksiäkään ehjiä sukkahousuja, joudun varmaankin antamaan periksi ja ostamaan muutaman parin. ” Tuttu tunne. Sumuvuori mainitsee puuvillasukkahousut. Ne sopivat talveen, mutta eivät juhliin.

Linkki 2: Brainstorm: Sukkahousut: piileekö perustuotteessa potentiaalia? Hyviä pointteja, ja tuotekehittelylle tosiaan olisi tarvetta.

Kummassakin linkkitektissä mainitaan Niksi-Pirkan tyyliset sukkahousujen uusiokäyttömahdollisuudet. Mutta kuka niitä oikeasti haluaa toteuttaa, paria fiksuinta vinkkiä lukuun ottamatta? Jos kodin täyttäminen  risaisilla sukkahousuilla ei hotsita, niin ne voi laittaa muiden lumppujen kanssa energiajakeen keräykseen (YTV).


Toiminnot

Tietoja

2 responses

29 10 2008
Ihailija

Minusta näyttää tosi kauniilta!

29 10 2008
kaspardus

Kiitos! Ovathan ne kivat vapaa-ajan meiningeissä, mutta töissä hiukkasen sopimattomat. Paitsi ehkä jossain hauskassa työssä, minulla ei ole sellaisista kokemusta…

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s
%d bloggers like this: