Syrjintää vastaan. Tapaus Johanna Korhonen vs Alma Media

3 10 2008

Se alkoi Facebookissa keskiviikkoiltapäivänä.

Seitsemän kaveria raivosi statuksessaan Alma Medialle. Lapin Kansan uunituore päätoimittaja Johanna Korhonen oli saanut kenkää lesbouden vuoksi -tai niin hän väitti. Alma Median toimitusjohtaja Kai Telanne ilmoitti, että irtisanomisen syynä olivat puolison poliittiset aktiviteetit ja Korhosen salailu.

Pari mieskaveria vitsaili saavansa fudut naissuhteen vuoksi. Sinkkukundi pelkäsi kunnallisvaaliehdokkuutensa vievän toiveet tyttöystävästä, jos poliittinen sitoutuminen kerran on uhka puolison uralle.

Seuraavana aamuna yli 3000 ihmistä oli liittynyt kahteen Alma Mediaa vastustavaan Facebook-ryhmään, ja lisää tuli (nyt niitä on 9000). Journalistikaveri lähetti kutsun, syvästi loukkaantuneena ansiokkaan päätoimittajan erottamisesta ja Alma Median toiminnasta. Minun oli yhä vaikeampi turvautua ”ei sitä tiedä kumpi valehtelee” -ajatteluun, kun Kai Telanne muutti selityksiään Johanna Korhosen pitäytyessä omasssaan. Liityin Korhosen tukijoukkoihin, vaikkakin vain virtuaalisesti.

Tässä vaiheessa aloin ihmetellä, miksi selvältä syrjinnältä vaikuttava tapaus ei järkyttänyt minua enempää. En kerta kaikkiaan pitänyt juttua mitenkään yllättävänä. Heterokaverini päivittelivät: uskomatonta, miten tällaista voi tapahtua vuonna 2008? Minä, lesbo, suhtauduin työsyrjintään kuin se olisi valitettava, mutta yleinen ilmiö.

Olen kuullut muutamia henkilökohtaisia kertomuksia syrjinnästä seksuaalisen suuntautumisen perusteella, mitä työntekijän on yleensä hyvin vaikea todistaa. Tavislesboja, homoja ja bissejä kun harvemmin yritetään lahjoa valtavilla summilla. Ainahan seksuaalivähemmistöjä kohdellaan kaltoin, ajattelin. Vai kohdellaanko? Homofobia on kamala asia, mutta Suomessa siihen syyllistyvät yhä harvemmat. Jos en odota tasa-arvoista kohtelua kaikissa tilanteissa niin syrjin itse itseäni.

Tsemppiä Johanna Korhoselle ja kaikille jotka puolustavat omia ja muidenkin perusoikeuksia!

toivoo Facebook-kirjeenvaihtajanne Kaspardus, jota hävettää

PS: Haluan varmuuden vuoksi tehdä selväksi, etten hyväksy syrjintää muidenkaan työn kannalta merkityksettömien seikkojen perusteella. Mielestäni heteromies tai -nainen voi olla vaikka seksuaalivähemmistöille suunnatun lehden päätoimittaja, kunhan on journalismin ammattilainen, tuntee aihepiiriä ja ymmärtää lehden lukijakunnan tarpeita. Itse olen autuaan tietämätön lukemieni lehtien päätoimittajien parisuhteista, eikä minulla ole mitään hinkua lähteä tätä asiantilaa korjaamaan. Duunit pätevimmille, piste.

PSS. On tietysti mahdollista, että Johanna Korhonen valehtelee. Tällä hetkellä hänen yksityiskohtainen kertomuksensa kuulostaa uskottavammalta kuin Telanteen kertomus, joka muuttui ja vaikutti ristiriitaiselta. Kannan ottaminen arveluttaa, mutta tämänhetkisten tietojen valossa teennäinen puolueettomana pysyttely olisi vielä arveluttavampaa. Onnekseni olen bloggari, en poliitikko. Minun ei tarvitse pitää kieltä keskellä suuta.

Mainokset

Toiminnot

Tietoja

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s
%d bloggers like this: