Päivän sitaatti: tietokoneet vs. McCain

4 08 2008

Presidenttiehdokas John McCain on tunnustanut olevansa internet-asioissa ”neandertalilainen”. The New York Timesin mukaan viisastelevat tietokonetyypit naureskelevat McCainille, mutta miksi?

Computers have become something of a cultural marker — in politics and in the real world. Proficiency with them suggests a basic familiarity with the day-to-day experience of most Americans — just as ignorance to them can suggest someone is “out of touch,” or “old.”

“We’re not asking for a president to answer his own e-mail,” said Paul Saffo, a Silicon Valley futurist who teaches at Stanford. “We’re asking for a president who understands the context of what e-mail means.”

Olen samaa mieltä Paul Saffon kanssa: presidentin on ymmärrettävä internetin merkitys ja vaikutusvalta nykymaailmassa. Suomessakin uuden teknologian ja tietoverkkojen tunteminen kuuluu kansalaistaitoihin, mutta välillä it-osaamista painotetaan turhankin paljon. Monia tietokoneohjelmia oppii käyttämään aika nopeasti. Tärkeämpää on hallita tasokkaan sisällön tuottaminen, medianlukutaito ja kriittisyys informaatiotulvassa kahlatessa. Näihin tarvitaan vahvaa yleissivistystä. Se on vuosien työn tulos, osa kulttuurisen pääoman kokoamisprosessia joka jatkuu läpi elämän.

McCainin leiri vakuuttaa, että puutteellisista it-taidoistaan huolimatta ehdokas ei ole mikään neo-luddiitti. Minun puolestani yhdysvaltalaiset voisivat olla huolissaan myös ulkopolitiikan asiantuntijana esiintyvän McCainin muuta maailmaa koskevasta tietotasosta: hän ei esimerkiksi tiedä Tsekkoslovakian lakanneen olemasta, luulee Putinia Saksan presidentiksi, sotkee shiiat ja sunnit, ja myöntää ettei ymmärrä talousasioita niin hyvin kuin pitäisi. Joo, en minäkään, mutta en olekaan pyrkimässä presidentiksi.

Update 11.8. Taloustieteilijä Paul Krugman arvelee kolumnissaan The New York Timesissa, että republikaanien ideologiaan on pesiytynyt tietämättömyyden arvostaminen.

Now, I don’t mean that G.O.P. politicians are, on average, any dumber than their Democratic counterparts. And I certainly don’t mean to question the often frightening smarts of Republican political operatives.

What I mean, instead, is that know-nothingism — the insistence that there are simple, brute-force, instant-gratification answers to every problem, and that there’s something effeminate and weak about anyone who suggests otherwise — has become the core of Republican policy and political strategy. The party’s de facto slogan has become: “Real men don’t think things through.”

Miettimättä jättämisen mallinukke on tietysti nykyinen presidentti, mutta hän on vain jäävuoren huippu. Ajatelkaa kaikkia niitä ihmisiä jotka häntä äänestivät. Tietämättömyyden ihannointi on kuitenkin republikaanipuoluetta laajempi ilmiö. Tsekatkaa Susan Jacobyn argumentti amerikkalaisesta typeryyskulttuurista, jolla on pitkät perinteet mutta joka selvästi vahvistunut viime vuosikymmeninä. Jacoby esittää kirjansa The Age Of American Unreason perusväitteen Washington Postissa ja Point Of Inquiryn podcast-haastattelussa.

Amerikkalaisesta idiotiasta bloggaaminen täältä rapakon takaa on hauskaa, halpaa ja ihan liian helppoa. Ehkä se tarjoaa inspiraatiota kotikutoisen hölmöläiskulttuurin uhmaamiselle. Tämä puuha kannattaa yleensä aloittaa oman itsensä sivistämisestä. *poistuu lukemaan tutkimuskirjallisuutta.*


Toiminnot

Tietoja

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s
%d bloggers like this: