Facebookin kuvitellut yhteisöt

28 01 2008

On kivaa kuulua johonkin itseään suurempaan. Facebookin aikakaudella tämä on helppoa. Yhdellä klikkauksella voi liittyä groupiin, ryhmään, johon kuuluu ihmisiä ympäri maailmaa. Jotkut ryhmät ovat paisuneet todella suuriksi. Tyttö joka perusti ryhmän I Bet I Can Find 1, 000, 000 People Who Dislike Bush sai juuri sen mitä halusikin: miljoonan jäsenen raja meni rikki viime yönä. Bushinvastaisen ryhmän jäsenet tulevat 91 eri maasta, mikä kertoo USA:n presidenttiin henkilöityneen ulkopolitiikan maailmanlaajuisista vaikutuksista. Toisaalta hänen parjauksestaan on tullut globaalin ajan kansanhuvi, jonka harjoittaminen antaa vain vähän viitteitä parjaajan poliittisista mielipiteistä.

Vielä paremmin ovat menestyneet ryhmät When I Was Your Age, Pluto Was A Planet (kirjoitushetkellä yli 1,2 miljoonaa jäsentä), Let’s Set And Break A Guiness Record!!! (yli 2, 7 milj. jäsentä), 1, 000, 000 Strong For Stephen T Colbert (1, 5 milj. jäsentä) sekä Six Degrees Of Separation -The Experiment, johon kuuluu tällä hetkellä yli neljä miljoonaa jäsentä. Huh! Jälkimmäisen ryhmän perustaja halusi tutkia, kuinka maailman ihmiset ovat yhteydessä toisiinsa. Hän valitsi Facebookin, koska se on miniversio internetistä. Kirjan pohjatyöksi suunnitellusta kokeilusta syntyi valtava virtuaali-ilmiö, joka alkoi elää omaa elämäänsä: kaikilla näytti olevan oma näkemyksensä ryhmän merkityksestä.

Suurten ryhmien jäseniä ei yhdistä monikaan asia, minkä huomaa niiden keskustelusivuilla. Nuoret ovat aktiivisimpia, mutta ihmisiä on joka lähtöön, ja joka puolelta maailmaa. Keskusteluja on kaikenlaisia ja -tasoisia. Jotkut aiheet kertovat ihmisten vilpittömästä kiinnostuksesta toisiinsa ja itseensä. Mitä olet ottanut omaksesi toisesta kulttuurista? Mitä luet juuri nyt? Menisitkö suihkuun edellisen postaajan kanssa? Välillä väitellään kiivaasti uskonnosta tai politiikasta. Facebook tarjoaa mahdollisuuden keskustella asioista, jotka harvemmin tulevat oikeiden kavereiden kanssa puheeksi. Evoluutio vs. kreationismi? Mikä on rauhallisin uskonto? Tänään bongasin threadin, jossa pyydettiin ”edes yhtä syytä uskoa jumalan olemassaoloon”: 188 658 kommenttia.

Ovatko tällaiset Facebook-keskustelut mielenkiintoisia tai tasokkaita? Riippuu siitä, mitä etsii. Suurissa globaaleissa ryhmissä taso viistää valitettavan usein navan alapuolella. Vähäväkisemmissä suomenkielisissä ryhmissä ihmiset joutuvat miettimään, mitä sanovat, koska piskuisen kielialueemme jäsenet törmäävät nopeasti tuttuihin, netissäkin. Facebookilla on yksi etu verrattuna muihin virtuaalifoorumeihin: ihmiset esiintyvät yleensä omilla nimillään. Tämä karsii pahimpia henkilökohtaisuuksiin meneviä herjoja, noita internet-kanssakäynnin surullisimpia ilmiöitä.

Niilläkin keskustelusivuilla, joilla pitäisi puhua asiaa (esimerkiksi tasokkaiden suomalaisten nettilehtien foorumeilla), muuttuu hyvin alkanut väittely usein ilkeäksi herjanheitoksi. Moderaattorien pitäisi tajuta, että tämä ei ole mikään luonnonlaki, vaan siihen voi puuttua. Tasokkaan debatin merkki on nimenomaan se, että annetaan argumenttien puhua puolestaan, ja jätetään henkilökohtaisuuksiin menevät ad hominem-kommentit vähemmälle. Kuten lukion äidinkielen opettajani sanoi: hyvässä väittelyssä tappelevat asiat, eivät ihmiset.

Vielä yksi asia. Ihmiset liittyvät kaiken maailman asioita ajaviin Facebook-grouppeihin. Mutta onko tästä mitään hyötyä? Väheneekö naisiin kohdistuva väkivalta? Köyhyys maailmasta? Facebookin avulla ovat yleistyneet myös kaikenlaiset paitatempaukset, punaista päälle Burman munkkien puolesta, valkoista Suomen sairaanhoitajien puolesta. Tarkoitus on kiinnittää huomiota ongelmiin, ja ehkä värikkäät paidat saavat enemmän näkyvyyttä kuin netissä jähiseminen. Minulla on myös Facebook-application, jota klikkaamalla lahjoittaa ruokaa köyhille -ilmaiseksi. Idea on, että klikkaaja joutuu sponsorin mainossivulle, ja ruoka maksetaan mainostuloilla. Mutta pieni skeptikko sisälläni epäilee. Voiko tämä todella toimia?

Lisää outoa Facebook-meininkiä: porkkanatempausta suunnitteleva ryhmä on ylittänyt uutiskynnyksen.Tällä hetkellä ryhmässä on lähes satatuhatta jäsentä.

Kerrassaan mahtavaa: Flame Warriors. Tyyppi on luonut hauskat karikatyyrit keskustelufoorumin ihmistyypeistä.

Sarjakuva: Cyanide and Happiness @ Explosm.net

facebook.png

Mainokset

Toiminnot

Tietoja

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s
%d bloggers like this: