Vampira on poissa

13 01 2008

Lepakot ovat lentäneet kellotornista, Maila Nurmi on kuollut. Suomalaissyntyinen näyttelijätär nukkui pois 86 vuoden iässä. Nurmen tunnetuin rooli oliVampira, television kauhuelokuvien pelottavan seksikäs esittelijä. Vampira Shown (1954-55) emäntä oli kaikkien aikojen ensimmäinen horror host. Nurmi loi itse erikoisen Vampira -hahmonsa, ja nousi sen kautta nopeasti kulttimaineeseen. Ampiaisvyötäröisen kaunottaren tyylissä oli kauhuglamouria ja pin upia. Hän oli kaikkien fennogoottien esiäiti. Vampira nähtiin myös Ed Woodin elokuvassa Plan 9 From Outer Space, jota kutsutaan maailman huonoimmaksi elokuvaksi. Elämää surkeammasta ohjaajasta ja hänen kavereistaan kertova leffa Ed Wood (1994) toi Vampiran nuorempien katsojien (kuten minun) tietoisuuteen.

vampira.jpg

Yläasteen kuvaamataidon opettajani sanoi, ettei maailmalla kannata leveillä suomalaisilla kuuluisuuksilla, taiteilijoilla tai suurilla säveltäjillä. Ulkomailla tiedetään vain sellaiset kulttityypit kuin Vampira ja Tom of Finland. Tämä oli ennen HIMmejä ja Nightwisheja, nyt tilanne on muuttunut. Vai onko? Suomesta tunnetaan yhä erityisesti alakulttuurien ilmiöitä, kuten hevibändejä. Marokossa ei tiedetä Suomesta paljon mitään, mutta Lordi (toinen itse luotu kauhuhahmo) pääsi marokkolaiseen lehteen vuonna 2006. Lordin viisuvoittoa pidettiin esimerkkinä eurooppalaisen nuorison surkeasta sivistystasosta.

Juttelin erään hevarin kanssa pariisilaisissa goottibileissä keväällä 2004. Kävi ilmi, että hevari oli asunut kaksi kuukautta Suomessa ja diggasi Children of Bodomia. Kysyin tunsiko hän Bodom-järven murhien tarinan. ”Joo”, hevari vastasi. ”Tiesitkö, että Bodom-järven murhaaja on saatu kiinni?” hän kysyi. Järkytyin. Pahinta oli, että kuulin oman maani tärkeästä tapahtumasta joltain ranskalaiselta tyypiltä. Myöhemmin kävi tietysti ilmi, että kyseessä oli vain pidätys, ja väärä hälytys. Mutta silti, tuo pariisilainen kundi tunsi Suomen asiat minua paremmin.

Lepää rauhassa, Maila Nurmi. Juon Bloody Maryn sinun kunniaksesi. Ja yritän ahtautua kireävyötäröiseen mekkooni seuraavan kerran kun menen klubille. Elämässä täytyy olla tavoitteita. Kuka tietää, ehkä Vampira vielä nousee haudastaan.♥

Vampira -linkkejä: Cult Sirens. Helsingin Sanomien kuvassa näkyy hyvin Maila Nurmen käsittämättömän kurvikas siluetti. Pharyngula kirjoittaa blogissaan Vampiran kuolemasta. Tsekatkaa myös lukijoiden kommentit.

Mainokset

Toiminnot

Tietoja

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s
%d bloggers like this: