Rakastan lihaa vaikka välillä se on niin vaikeaa

2 12 2007

Jokaisella on paheensa. Luovuin tupakasta vuosia sitten enkä ole kertaakaan katunut. Kahvista on ollut vaikeampi luopua: kuukausia kestänyt kahvilakkoni päättyi helteisenä päivänä Waynesin terassilla nautittuun jäälatteen. Olen noudattanut vähähiilihydraattista dieettiä menestyksekkäästi ja jättänyt pastat, riisit, jauhot ja sokerin harvinaisiin herkutteluhetkiin. Mutta kaikki kasvissyöntikokeiluni ovat kestäneet pisimmillään neljä päivää. Liha on vaan niin hyvää. Rakastan kunnon pihvejä, entrecoteja, kyljyksiä, kylkiviipaleita, pekonia, kanankoipia, naudanmaksaa, salamia, meetwurstia, bratwurstia, ilmakuivattua kinkkua, saucissoneja, lammasta, kebabia, poronkäristystä…joo, tajusitte varmaan. Kuten Oscar Wilde sanoi: voin vastustaa kaikkea paitsi kiusausta. Etenkin, jos siinä kiusauksessa on lihaa.

Jos jätetään kysymykset lihantuotannon vaikutuksesta ympäristöön toiseen kertaan (kiinnostuneet voivat käydä tsekkaamassa LEADin sivut) niin eettiset argumentit lihansyöntiä vastaan koskevat erityisesti teuraseläinten kohtelua. Suomalainen lihantuotanto on noussut uutisotsikoihin Oikeutta eläimille -järjestön julkisuuteen toimittaman kuvamateriaalin ansiosta. Filmillä nähdään sairaita ja häiriintyneitä eläimiä, sekä raatoja elävien eläinten joukossa. Väärinkäytökset järkyttävät, mutta tuskin mikään tehotuotanto eläimen kannalta kovin ruusuista on, ihan tilanpuutteenkin vuoksi. Eläimet kun yleensä tykkäävät temmeltää ympäriinsä, eivät vain huojua puolelta toiselle.

Mitä tehdä? Onko pakastealtaan riistakäristys tehty vapaina juoksentelevista eläimistä, jotka ovat ainoastaan kohdanneet loppunsa ihmisen käsissä? Oikeutta eläimille paljasti myös yhden luomutilan sikojen ahdingon, mutta ovatko luomupossut yleensä onnellisempia? Entä kala, mistä se purkkilohi onkaan peräisin?

Vietin nuorempana kahdeksan kuukautta Ranskan maaseudulla vapaaehtoistöissä. Teurastimme aina välillä jonkun pienen, mutta eläinten lukumäärään verrattuna tilavan ”farmimme” ankoista tai kanoista. Eräs joukkomme kasvissyöjistäkin söi tätä lihaa, koska tiesi, että linnut olivat viettäneet mukavaa elämää. Tai sanotaan mukavannäköistä, eläinten onnea kun ei ihminen voi ymmärtää. Lintujen aitaus oli taivasalla ja siellä oli pulikointiallas. Ne tepastelivat usein aitauksen muurilla, mutta eivät karanneet. Sitä kesy kai merkitsee. Pienen ”farmimme” tarkoitus ei tietenkään ollut voitontuotto, joten tällaisista olosuhteista on normaalin karjan suhteen turha haaveilla.

Vaikka en pystyisikään luopumaan lihasta kokonaan, niin voin toki vähentää sen syöntiä. Hankin vain päivittäiset proteiinit maitotuotteista ja munista. Jotka nekin ovat tietysti eläimistä peräisin.

heinakuu06-306.jpg

Kamelille on käynyt ohraisesti. Kyseinen eläin ei luultavasti ole lihan tehotuotannon uhri, vaan tehnyt elämäntyönsä toisenlaisen hyväksikäytön alaisena. Fez, Marokko, 2006.

Yksi juttu vielä: miksi ei ole olemassa luomukulutusmaitoa? Kahvi-kahviloissa (eli niissä, joissa kahvi on pääasia eikä kaljan kylkiäinen) käytetään yleensä lateissa sun muissa kulutusmaitoa ellei erikseen pyydä rasvatonta. Tämä on osasyy siihen, miksi Waynesin kahvi on niin hyvää. Sitten on vielä minun kaltaisiani eksentrikkoja jotka tykkäävät kotioloissakin juoda kunnon maitoa kahvin kanssa. En tiedä, siirryttäisiinkö kahviloissa luomumaitoon jos sellaista olisi rasvallisena tarjolla. Mutta minä ainakin ostaisin sitä, nyt joudun kaupassa miettimään haluanko hyvää vai toisella tavalla hyvää.

Update 1.8.2008.  Humoristinen Stuff White People Like -blogi kiteyttää valkoisten ihmisten (tai pikemminkin valkoisten boheemiporvarien) ahdingon: ”But wait, aren’t there white people who eat organic, grain fed, free range cattle and chicken? Yes, these white people are wracked with guilt knowing that they are eating a dead animal, contributing to rainforest deforestation, and global warming.” Touché.

Mainokset

Toiminnot

Tietoja

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s
%d bloggers like this: