Parhaat duunit

21 09 2007

Parhaissa duuneissa saa palkkaa siitä, että tekee kaikkia lempijuttujaan. Toiseksi parhaissa duuneissa saa palkkaa laiskottelusta.

Kerran tapasin Marrakeshissa yhden päivän aikana kaksi ihmistä, joilla oli mahtava duuni. Toinen oli BBC:n matkailuohjelman kuvaaja, joka kierteli vanhojen kavereidensa kanssa ympäri maailmaa. Työ oli kuulemma aikaisempiin BBC-hommiin verrattuna mannaa, kuin ainaista lomailua. Toinen tyyppi oli muusikko, joka kiersi talvet ympäri Marokkoa keräten kansanmusiikkia, ja kesät ympäri Kanadaa soittaen marokkolaisvaikutteista konemusiikkiaan erilaisilla festareilla.

On sellaisiakin duuneja, joita tarvitsee tehdä vain pari tuntia päivässä. Nettipokeri on Nyt-lehden (21.9) mukaan nykyään ältsin suosittua. Useimmille tämä on kallis harrastus, mutta toiset nettoavat. Tapasin kerran tyypin, joka elätti itsensä pelaamalla pokeria netissä, pari tuntia päivässä. Eli juuri sellaista elämää, joista äitimme meitä varoittelivat. Sukulaisia ei kannata ura-asioissa uskoa. Nuoren John Lennonin tädillä oli tapana sanoa kitaransoitosta innostuneelle pojalle: ”John, ethän sinä tuolla tavalla pysty leipääsi ansaitsemaan”.

Samaisen Nyt-lehden Facebook-jutussa on haastateltu ”Karoliinaa”, joka kuulemma viettää kahdeksan tuntia päivässä Facebookissa, ja kolme tuntia kirjoittaen, eli oikeaa työtä tehden. Oi Karoliina, en tiedä mitä kirjoittelet, mutta sinulla on hyvin pullat uunissa, nainen. Useimmat suomalaiset viettävät sen kahdeksan tuntia töissä, vähintään.

Kaverini käyttävät termiä Facebook-duuni hieman eri tavalla. Opiskelijathan tekevät kaikenlaisia töitä jos oman alan hommia ei löydy. Reipas pizza- tai varastoduuni on monelle irtiotto ikävistä tenttikirjoista, mutta parhaat opiskelijaduunit ovat niitä, joissa tarvitsee tehdä mahdollisimman vähän. Tällaisea töitä ovat esimerkiksi iltavahtimestarin, puhelinvaihteen ja asiakaspalvelijan hommat paikassa, jossa käy vain vähän asiakkaita, tai jossa tarvitsee vain harvoin vastata puhelimeen. Iisit duunit jakautuvat useampaan alakategoriaan:

Kirjaduuni on himo-opiskelijan unelmaduuni. Työpaikalla on niin hiljaista, että siellä voi lukea tenttikirjoja. Olin kerran asiakaspalvelijana parkkihallissa, jossa melkein kaikki toimi automaattisesti. Luin koko kesän kirjallisuustieteen tenttiin. Itkin lukiessani Bertolt Brechtiä ja Toni Morrisonia, sniff. Kukaan ei nähnyt.

Facebook-duuni on toiseksi paras ”tylsä” duuni. Työpaikalla ei voi lukea kirjaa, mutta työntekijä voi käyttää nettiä rajoituksetta, käydä Facebookissa, MySpacessa, lähetellä sähköposteja ja mesettää. Tällainen työpaikka tekee ihmeitä sosiaaliselle elämällesi. Tai ainakin virtuaalisosiaaliselle.

Nettilehtiduunia voi tehdä sellaisella työpaikalla, jossa netissä ehtii pyöriä ja sitä saa käyttää, mutta sähköpostin käyttö, Facebook ja muut kivat jutskat ovat kiellettyjä. Tässä duunissa ehtii lukea hesarit, timet ja thenewyorkerit ja todella pysyä ajan tasalla siitä, mitä maailmalla tapahtuu. Jos keskeytyksiä (= oikeaa työtä) tulee paljon, saattaa pidempien lehtiartikkelien luku häiriintyä, mikä johtaa helposti keskustelufoorumiduuniin. Erilaisten foorumien viestiketjuja lukiessa ei tarvitse paljoakaan keskittyä, mutta tämä käy nopeasti tylsäksi. Kerran olin tutustunut kaikkien englanninkielisten Lost-foorumien aihevalikoimaan niin perin pohjin, että päädyin italiankieliselle foorumille. Opin paljon uusia sanoja: isola = saari, giungla = viidakko, botola = luukku, fede = usko…Jos menen Italiaan niin en osaa tilata ravintolassa mitään perusruokia kummempaa, mutta pystynpähän keskustelemaan tarjoilijan kanssa Lostista.

Kaikista ikävin duuni on sellainen, jossa ei tarvitse tehdä mitään, mutta ei voi myöskään huvittaa itseään millään. Jotkut pomot ovat tarkkoja siitä, että töissä ei sluibailla, ei vaikka kuinka tylsää olisi. Tällaisia duuneja kutsun istuskelu- käyskentely- ja seisoskeluduuneiksi. Jälkimmäinen on ehdottomasti kurjin. Opiskelijoilla voi olla tylsää ja epämukavaa vartijoina ja piirustusmalleina, mutta kurjempaa lienee sotilailla jotka vartioivat presidentinlinnaa, Kremliä, ja muita hienoja rakennuksia. He joutuvat kärsimään viimaa, pakkasta ja ärsyttäviä turisteja.


Toiminnot

Tietoja

7 responses

21 09 2007
Anna

Wuhuu, mainio töiden typologia. Mutta mihin kuuluu työ, jossa kukaan ei vahtaa, mitä teet, mutta on jatkuvasti huono omatunto jos höntyilee pitkin nettiä?

22 09 2007
kaspardus

Kiitos, Anna! Nettikiusausduuni? Luulen, että tuota tapahtuu enemmän ”oikeissa” töissä, joissa ihmisillä on jonkinlaista kunnianhimoa. Tuo kertoo myös siitä, että sulla on hyvä työmoraali, mitä kaikilla ei suinkaan ole. Tai sitten et vain halua jäädä ylitöihin.

Mulla on vaan kerran ollut oma tietokone ja työhuone töissä, ja silloin mulla oli niin paljon tekemistä että aika vähän tuli laiskoteltua. Kävin kyllä tsekkaamassa meilit ja Desperate Housewives -spoilerit. Ja joskus nukahdin hetkeksi, mutta sehän tutkitusti parantaa tehokkuutta.

22 09 2007
OM

Kirjaduuni ehdottomasti paras, vaikka facebook-duunia ei nykyään voi oikein välttää. Olen juuri tällä erää facebook-duunissa, jonka voi aina hetkellisesti muuttaa nettilehtiduuniksi mikäli havaitsee pääkopassa hetkellisen kaipuun johonkin älyllisempään.

Oma työhuone ja oma rauha on kuitenkin oman kokemuksen kautta koettuna paras keino työtehokkuuteen ja tuloksellisuuteen. Ilman rajoituksia ja hiostavaa valvontaa lusmuilu johtaa syyllisyyden myötä lopulta jopa itse työntekoon. Suomalaisina olemme kaikki kuitenkin imeneet protestanttisen työetiikan jo äidinmaidossa. Kun saa ajatella omassa rauhassa ja rytmittää työn ja huvit (=facebook ja nettipelit) itselleen sopivasti on työviihtyvyys ja tuloksellisuus parhaiten taattua.

29 05 2008
CS

Hyvä kirjoitelma.
Mutta mitä tehden sinä kirjoitit sen ? 😉
Ja paljon kiitoksia : minä ymmärrän melkein kaikkien, joiden sinä olet kirjoitanut, ja siinä minä on lÿtänyt paljon kieliopin juttua.

12 07 2008
kaspardus

Tämän kirjoitin itse asiassa kotona 😉

27 10 2009
Pate

Kiitos loistava blogi sivu! Just näitä on kaivattu ja sinä toit nuo duunit esiin. Tietysti siihen voisi vielä lisätä valtion ”suoja”työpaikat joissa herrat laiskottelee isolla rahalla..mutta totta on että suhteilla pääsee parhaisiin duuneihin.
noita hyviä duuneja on nykyään niin vähän ja joita ei välttämättä työkkärin sivuilla paljoa näe.

29 10 2009
kaspardus

Kiitos! Uraneuvojat sanovat, että tieto työpaikoista menee nykyään yhä enemmän puskaradion kautta. Eli vapaita paikkoja ei laiteta julkiseen hakuun, vaan rekrytointi tehdään omien kanavien avulla. Ymmärrettävää työnantajien kannalta, koska esim. kaikkiin työkkärin duuneihin tulee valtava määrä hakemuksia, mutta kurjaa meidän työnhakijoiden kannalta. ”Suhteet” ovat eriarvoistava tekijä tämän hetken työelämässä: parhaat suhteet omaava saa jo nuorena etumatkaa ikätovereihinsa muunkin kuin työpaikkojen muodossa, esimerkiksi käytännön tietoa työ- ja opiskelumahdollisuuksista, neuvoja CV:n rakentamisessa, ja ihan vaan tukea ja rohkaisua. Kaikki nämä ovat tärkeitä hyvän, halutun, oman duunin hankkimisessa.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s
%d bloggers like this: