Suomen kieli, LOL!

10 09 2007

 

Possessiivisuffiksittomuus on nykyään pop. Kävin taannoin Adeccon sivuilla, ja mitä siellä lukikaan? Minun Adecco -jätä avoin hakemus. Arvatkaa jätinkö. Jokin aika sitten lähti Sonera samaan villitykseen mukaan Minun Sonera -mainoskampanjallaan. Suosikilla on Mun Suosikki -mainoksensa, mutta näinhän voi sanoa, se on puhekieltä. Vai onko se sittenkin puhe kieltä?

Näyttää pahalta lihavoituna, vai mitä? Yhdyssanavirheitäkin on mainoksissa yhä enemmän. Entäs internet? Keskustelufoorumit ja jotkut wikit ovat todellisia kieliopin kaatopaikkoja.

Soneran nettisivuilla oli samaa Minun Sonera -skeidaa, joten vaihdoin sivun kieleksi englannin. Puhutaan kaikki tästä lähtien englantia! Tehdään ehkä vielä enemmän virheitä, mutta eipähän tunnu yhtä pahalta kuin oman kielen pahoinpitely.

Kaikki tekevät kielivirheitä, nekin joille maksetaan hyvän kielen käytöstä. Akateemisten tutkijoiden teksti saattaa olla täysin käsittämätöntä, myös historian kaltaisilla yleiseen ymmärrettävyyteen tähtäävillä aloilla. Kustannusyhtiöillä on entistä vähemmän aikaa ja resursseja teosten editointiin, joten oman kirjan julkaisusta haaveilevien kannattaa mennä äidinkielen preppauskursseille.

Älkää nyt luulko, että tästä blogista löytyisi aina mallisuomea: omat muistikuvani pilkku- ja muista säännöistä vaipuivat unohduksiin heti ylioppilaskirjoitusten jälkeen. Silti paheksun Soneraa. Luotan Suomen äikänmaikkoihin, enkä usko, että huono suomi mainoksissa tai netissä vaikuttaa nuorten kielitaitoon. Mutta me aikuiset olemme vaaravyöhykkeessä. Meidän kieltämme ei jatkuvasti ohjata tai korjata. Kieli muuttuu, ja me sen mukana…mutta mikä on luonnollista muutosta, mikä laiskuudesta johtuvaa rappeutumista?

Lukioni tiukka äikänmaikka olisi itse asiassa kuollut jos olisin aloittanut jonkun aineeni sanalla possessiivisuffiksittomuus -eli sanalla, jolla aloitin tämän blogitekstin. Äikänmaikan mielestä yksinkertaisuus oli hyvän tekstin tärkeimpiä kriteereitä. Ehkä maikan kieliunelma toteutuu lähitulevaisuudessa, kun kaikki suffiksit, rektiot ja muut turhuudet ovat kielestämme kadonneet.


Toiminnot

Tietoja

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s
%d bloggers like this: