Marokon vaalit: islamistit eivät voittaneetkaan

9 09 2007

Marokon konservatiivinen Istiqlal-puolue on ilmeisesti voittamassa Marokon parlamenttivaalit, jotka pidettiin perjantaina. Ääntenlaskennan lopullinen tulos saadaan vasta sunnuntai-iltana, mutta tähänastisten tietojen mukaan Istiqlal olisi saamassa 52 paikkaa 325-paikkaisesta parlamentista. Islamiin nojautuva PJD, jonka kaikki odottivat voittavan vaalit, näyttäisi saavan 47 paikkaa. PJD on julistanut epäilevänsä vaalivilppiä ja sen edustajat uskovat lahjontaa tapahtuneen. Kansainväliset tarkkailijat eivät ole havainneet merkkiä tällaisesta. Sosialistinen USFP sen sijaan ei menestynyt vaaleissa: Istiqlalin kanssa hallituksessa vuodesta 2002 toiminut parlamentin suurin puolue näyttäisi olevan putoamassa viidenneksi. Marokon puoluekartta on hyvin hajanainen, ja vaikka UDFP:n, Istiqlalin ja PJD:n katsotaan usein olevan ”kolme suurta” (Suomen politiikasta tuttua termiä lainatakseni) niin varsinaisten suurpuolueiden aika Marokossa on ohi.

Kaikki gallupit ovat viitanneet siihen suuntaan, että PJD voittaisi ylivoimaisesti, joten tämä on erittäin yllättävää. Toisaalta näissä gallupeissa, olivat ne sitten marokkolaisten, yhdysvaltalaisten tms. tahojen teettämiä, voidaan nähdä paljon tarkoitushakuisuutta. Kuninkaanvaltaa ja toisaalta demokratisoitumista tukevan islamistipuolueen PJD:n pääseminen hallitukseen olisi monien länsimaisten tahojen etujen mukaista, oiva tilaisuus esim. USAlle näyttää, että (maltillinen) islam voi olla hyvä liittolainen. Vaikka vaalit olisivat kuinka avoimet ja rehelliset, niin poliittisen, taloudellisen ja uskonnollisen vallan langat ovat viime kädessä kuningas Mohammed VI:n käsissä. Kaikkia hallituspuolueita pidetään jossain määrin korruptoituneina. Vuosi sitten pidettyjen kakkoskamarin vaalien jälkipuinti ja useiden poliitikkojen joutuminen oikeuden eteen äänten ostamisesta syytettyinä näyttäisi merkitsevän sitä, että hallinto on valmis taistelemaan korruptiota vastaan.

Perjantaisten vaalien äänestysprosentti on ollut jotain 37, eli ennätysalhainen. Tämä antaa osviittaa siitä, että marokkolaiset olisivat pettyneet maansa politiikkaan. Kuningas on onnistunut tekemään joitakin naisten asemaa ja ihmisoikeustilannetta parantaneita uudistuksia, mutta tänä vuonna radikaalien viikkolehtien toimittajat ja mielenosoittajat ovat joutuneet vaikeuksiin viranomaisten kanssa, viimeisimpänä kuninkaan pilkkauksesta syytetty Telquelin päätoimittaja Ahmed Benchemsi. Kansainväliset think thankit ovat epäilleet, josko niin kutsuttu demokratisoituminen onkin vain kosmeettista lajia…

Kirjoitan myöhemmin aiheesta lisää, toiv. jo tänään. Tämä oli vain pikainen purkaus.

Päivittelen vielä toista Maghreb-uutista: kauhea terrorismin viikko maailmalla huipentui Algerian terrori-iskuun, josta Al-Qaida (tai sen Pohjois-Afrikan osasto, ent GSPC) ilmoitti olevansa vastuussa. Kun aamulla luin niin 30 ihmisen ilmoitettiin menehtyneen, hirveää!

Mainokset

Toiminnot

Tietoja

One response

30 09 2007
Marokkolaisesta demokratiasta « Kaspardus. Kun maailma riittää.

[…] 30th, 2007 · No Comments Marokon parlamenttivaalien (9.9, katso aikaisemmat jutut Marokon vaaleista ja politiikasta) äänestysprosentti jäi maan historian surkeimmaksi: vain 37% äänestäjistä […]

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s
%d bloggers like this: